RegisterenInloggen

In Nederland stijgen prijzen harder dan in andere eurolanden

De inflatie, het minder kunnen kopen met hetzelfde geld, stijgt in Nederland harder dan in andere landen met de euro. De prijzen voor consumenten zijn in december 2018 2 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de rest van de eurolanden daalde de inflatie de laatste maanden van het vorige jaar, tot 1,6 procent in december. Dit kwam door lagere olieprijzen.

Oorzaak

Dat Nederland niet van de lage olieprijs profiteert valt op. De economische groei in Nederland is de afgelopen jaren juist hoger dan gemiddeld, en op de arbeidsmarkt is een tekort aan werknemers. Dat de prijzen toch hoger worden, komt volgens Peter Hein Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, omdat bedrijven meer kwijt zijn aan uitbetalen van salarissen. Ook de huurstijgingen noemt hij in Het Financieel Dagblad als oorzaak.

Inflatie blijft

De situatie wordt er in 2019 niet beter op. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de verhoging van het btw-tarief dit jaar ook effect heeft op de inflatie. Een 3 procent hogere btw, zorgt volgens Mulligen voor 0,75 procent inflatie.

In 2018 hebben consumenten al te maken met de grootste prijsstijgingen sinds 2013. De toename van 1,7 procent komt vooral door een hogere prijs voor gas en elektriciteit.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

  • CBS
  • inflatie

Geef een reactie